Oca 6, 2015
3510 Views

SMK m. 5/1-ç Aynı veya Ayırt Edilemeyecek Derecede Benzer Markalar

Written by
banner

SMK 5/1-ç ;Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha
önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer
işaretler.

Uygulamada en çok karşılaşılan hükümsüzlük nedenlerinden birisi tescil başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer önceki markanın varlığıdır. Sınai Mülkiyet Kanunu 5/1-ç ve öncesinde Markaların Korunması Hakkındaki Kararname aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer marka kavramını tanımlamadığından bu konu uygulamayla geliştirilmiştir.

Önceki marka ile sonraki markanın aynı olması; her iki markanın sözcük, şekil, rakam, renk gibi tüm unsurlarının özdeş olmasını ifade eder. Markanın tüm unsurları aynı olmamasına rağmen yazı, rakam, şekil, renk gibi tüm unsurlarının özeş olmasıdır. Markanın tüm unsurları aynı olmamasına rağmen yazı sitili, büyüklük gibi tali unsurlarının farklılık göstermesi aynı/ayırt edilemeyecek derecede benzerliği ortadan kaldırmaz.

Genellikle küçük farklılıklar yaratarak önceki markaya benzerlikten kaçınılmaya çalışılmaktadır. Markaların aynı veya ayırt edilemeyeceği hususunda şüphe varsa konu artık MarKHK m. 8/1-b kapsamında karışıklık yaratacak derecede benzerlik kapsamında değerlendirme yapılmalıdır.

Mutlak tescil engelinin söz konusu olması için markaların aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olması yanında markaların iştigal edeceği  mal ve hizmetlerin de aynı veya aynı tür olması gereklidir. TPMK tescil belgesinde yer alan mal ve hizmetlerin aynı olması halinde aynı sınıf mal ve hizmetlerden söz edilmektedir. Ancak sınıfsal ayniyet her zaman açık olmayabilir. Bu nedenle SMK m. 5/1-ç aynı/aynı tür mallardan bahsetmiştir. Bu durumda, malların doğası, kullanım amaçları, rekabet halinde ve tamamlayıcı olup olmadıkları gibi objektif kriterler ışığında değerlendirme yapılmalı ve aynı şekilde mal ve hizmetlerin ayniyeti hususunda şüphe doğması halinde de konu SMK m. 6/1 anlamında iltibas kapsamında değerlendirilmelidir.


FORUM ve FORUM YATIRIM, Ayırt Edilemeyecek Kadar Benzerlik 5647

Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 5 Mutlak Tescil Engellerinin Kapsamlı Rehberi

Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri

https://www.jurix.com.tr/article/12502?u=0&c=0

Article Categories:
Marka

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir