Yargıtay 7 .Ceza Dairesi 1998/4882 E. 1998/5917
Suça konu marka 19.01.1992 tarihinden geçerli olmak üzere 10 yıl süreyle müşteki firma adına tescil edilmiş olup sanığın uzun zamandan beri beyaz eşya ticareti ile iştigal ettiği dikkate alınarak suç konusu makinaları alıp satarken taklit edilmiş olup olmadığını meslek açısından bilmesi gerekip gerekmediği tartışılmalıdır.
Yargıtay 7. Ceza Dairesi E: 1999/14437 E. 2000/369 K.
Suça konu eşofmanlar ile müdahil firmanın kullanma yetkisini taşıdığı eşofmanların aslı ve marka tescil belgeleri ile lisans sözleşmelerinin asılları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan getirilerek dosyaya konulmasına müteakip Markalar Kanunu’na göre taklit ve sahte olup olmadığı yanıltıcı nitelikte olup olmadığı, ilişkin işyerinden alınan belgelerle bilirkişiye inceleme yaptırılması gereklidir. Sanığın suça konu eşofmanları faturasız aldığı ve yaptığı iş gereği sahte olduğunu bilmesi gerektiği dikkate alınarak karar verilmelidir.
Yargıtayın buna benzer birçok kararında sahte ürün satan kişi eğer bu işle uğraşıyorsa, özellikle uzun zamandan beri bu işle uğraşıyorsa ve ürünler faturasız ve şüpheli kaynaklardan alınmışsa ürünlerin sahte olduğunu bilmesi gerektiği kabul edilmekte, ürünlerin sahte olduğunu bilmiyorum savunması ceza alınmasını önlememektedir.