SMK m. 7/3-e’ye göre; İşaretin ticaret unvanı ya da işletme adı olarak kullanılması, marka sahibi tarafından yasaklanabilir.
KHK döneminde Yargıtay tescilli bir hakkın kullanımının yasa dışı olamayacağı gerekçesiyle tescilli unvana karşı açılan tecavüz davalarında unvanın unvan fonksiyonunu aşmayacak biçimde kullanılması halinde “tescilin” hukuka uygunluk yaratıyor olması nedeniyle tecavüzün söz konusu olmadığını içtihat etmekteydi. Ancak özellikle bir malın söz konusu olmadığı hizmet sunulan sektörlerde ne zaman “markasal” kullanım var ne zaman yok bunu tespit etmek oldukça tartışmalı olmaktaydı.
SMK m. 7/3-e ile bu durum değiştirilmiş ve tüzel kişilerin markayı unvan ya da işletme adı olarak kullanmaları durumunda bunun marka hakkı kapsamında yasaklanabileceği öngörülmüştür. Artık sadece gerçek kişilerin isimlerini kullanmaları hukuka uygun kullanım olarak düzenlenmiştir.
Bu konudaki uygulama tam yerleşmiş olmamakla birlikte markanın kapsamını hakkaniyete uygun olmayacak şekilde genişletmemek adına her olayın şartları içinde markaya aynı veya benzer işareti içeren unvanın markaya herhangi bir şekilde zarar verip vermeyeceği veya tanınmış markalar açısından markanın unvan olarak kullanımının haksız avantaj sağlayıp sağlamayacağı irdelenmelidir.
Unvanlar Arasındaki Benzerlik, Haksız Rekabet
Marka Nedeniyle Ticaret Unvanının Terkini
Ticaret Unvanının Markasal Kullanımı- Beyaz Ev Kararı
Unvana Dayanarak Markaya İtiraz Etme MarKHK m. 8/5