SMK’da ihtiyati tedbir talebi, marka, patent, tasarım ve coğrafi işaretler için 159. maddede düzenlenmiştir.
İhtiyati tedbir talebi ve ihtiyati tedbirin niteliği başlığını taşıyan madde şöyledir;
MADDE 159- (1) Bu Kanun uyarınca dava açma hakkı olan kişiler, dava konusu kullanımın, ülke içinde kendi sınai mülkiyet haklarına tecavüz teşkil edecek şekilde gerçekleşmekte olduğunu veya gerçekleşmesi için ciddi ve etkin çalışmalar yapıldığını ispat etmek şartıyla, verilecek hükmün etkinliğini temin etmek üzere, ihtiyati tedbire karar verilmesini mahkemeden talep edebilir.
(2) İhtiyati tedbirler özellikle aşağıda belirtilen tedbirleri kapsamalıdır:
a) Davacının sınai mülkiyet hakkına tecavüz teşkil eden fiillerin önlenmesi ve durdurulması.
b) Sınai mülkiyet hakkına tecavüz edilerek üretilen veya ithal edilen tecavüze konu ürünlere, bunların üretiminde münhasıran kullanılan vasıtalara ya da patenti verilmiş usulün icrasında kullanılan vasıtalara, tecavüze konu ürünler dışındaki diğer ürünlerin üretimini engellemeyecek şekilde, Türkiye sınırları içinde veya gümrük ve serbest liman veya bölge gibi alanlar dâhil, bulundukları her yerde elkonulması ve bunların saklanması.
c) Herhangi bir zararın tazmini bakımından teminat verilmesi.
(3) İhtiyati tedbirlerle ilgili bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygulanır.
Mahkeme ihtiyati tedbir olarak tasarım hakkına tecavüz teşkil eden fiillerin durdurulmasına karar verebilir. Böyle bir kararın verilebilmesi için tecavüzün gerçekleşmesi şart değildir. Tecavüz fiili için ciddi hazırlık çalışmalarının bulunduğu, gecikmesinde tehlike veya önemli bir zararın doğabileceği durumlarda tedbir istenebilir.
Mahkeme marka, tasarım, patent, coğrafi işaret hakkına tecavüz edilerek üretilen veya ithal edilen ürünlere ve tasarımı meydana getirirken doğrudan kullanılan araçlara el konulmasına ve bunların muhafazasına da karar verebilir. Türkiye sınırları içinde olmakla birlikte gümrük, serbest bölge gibi yerlerde olan ürünlere de el konulabilir.
Kaçak Eşya ve Kaçak Eşya Naklinde Kullanılan Taşıtlara İlişkin İşlemler hakkında Tasfiye Genel Tebliği m.9 hükmünde marka, patent, tasarımı kapsayan fikrî ve sınai mülkiyet haklarını ihlal eder nitelikteki eşyaya ilişkin işlemler düzenlenmektedir.
Tebliğ m.9/1’de e; 21.03.2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda tanımlanan suçların konusunu oluşturan ve aynı zamanda fikrî ve sınai mülkiyet haklarını ihlal eder nitelikte olduğundan şüphe edilen eşyanın, bir gümrük işlemi ile bağlantılı olması halinde gümrük idaresine ait ambarlara alınacağı, düzenlenmiştir.
Tebliğ m.9/2’de ; yurt içinde fikrî ve sınai mülkiyet haklarını ihlal ettiği şüphesi ile elkonulan eşyanın gümrük işlemleri ile bağlantısının kurulamaması halinde bu tür eşyanın, 22.12.2016 tarihli ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) m.163 hükmüne göre hızlı imha prosedürüne tabi tutulması gerektiğinden bahisle gümrük idaresince teslim alınmaksızın milli emlak birimlerine teslim edileceği belirtilmiş, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında dava açılması halinde bu tür eşya gümrük ambarlarına alınabileceği gibi eşyanın tasfiyesine ilişkin işlemlerin yerinde de gerçekleştirilebileceği, düzenlenmiştir.
Tebliğ m.9/3 hükmünde; Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yurt içinde el konulan ve aynı zamanda SMK kapsamında olduğu değerlendirilerek gümrük idaresine teslim edilen eşya ile ilgili olarak SMK kapsamında dava açılması ve mahkemesince imhası yönünde karar verilmesi halinde, eşyanın depolanması, imhası ve yapılan diğer masrafların yükümlüsünden tahsil edileceği, belirtilmiştir.
Tebliğ m.9/2 hükmü SMK m. 163’e atıf yapmaktadır. Anılan madde ortak hükümlerde yer alsa bile yalnız markalara uygulanabilecek niteliktedir. Çünkü SMK m.163 hükmü SMK’da düzenlenen suçlarla alakalıdır ve SMK’da yer alan yegane suç SMK m.30’da ifade edilen marka hakkına tecavüz suçudur. Bununla birlikte Tebliğ m.9/1 ve m.9/3 hükümlerinde sınai mülkiyet hakkının ihlalinden söz edilmekte olduğundan ve bu ihlal halinin suç niteliğinde olması koşulu aranmadığından marka, patent, tasarımların tümü için uygulama imkanı bulabilecektir.
Taklit Ürünlere Gümrükte El Koyma
https://uygulama.gtb.gov.tr/FSMH/Klavuz/fsmhebasvururehberi.pdf