Avrupa Birliği Adalet Divanı C-159/20 sayılı kararında, Danimarkalı şirketlerin “feta” türündeki peynirleri AB dışında satmalarına izin veren Danimarka’nın, AB yasalarını ihlal ettiği sonucuna vardı. Bir çeşit Beyaz peynir olan feta, yirmi yıldır Menşe İşareti (PDO) olarak kabul ediliyor. Buna göre feta, yalnızca Yunanistan’da PDO’da belirtilen standartlara göre üretilen beyaz peynirlere “feta” denilebiliyor. Belirli yönergelere göre yapılmayan peynirler diğer AB ülkeleri tarafından “feta” olarak etiketlenemiyor.
Üç yıl önce Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin talebiyle Avrupa Komisyonu tarafından mahkemeye getirilen olayda Yunanistan, Avrupa Komisyonu’ndan, Danimarka’nın “feta” ismini kullanmasını soruşturmasını resmen talep etmişti. Davada Danimarka’nın FETA olarak işaretlenmemesi gereken peynirlerin üretimini önlemeyerek sahteciliğe yol açtığı öne sürülmüştü.
Dünyanın başta gelen peynir üreticilerinden olan ve Avrupa’daki market raflarında tercih edilen bir peynir ürününü olan fetanın ülkesinde üretimi ve satışına engel olmak hususunda gönülsüz olduğu anlaşılan Danimarka ise peynirleri “feta” olarak etiketlendiğini kabul etmiş olsa da bu ürünleri AB dışındaki ülkelere satmanın, ihracattan bahsetmediği için yasayı ihlal etmediğini savunmasının temeli yapmış olsa da bu savunma ihlal kararı çıkmasına engel olamadı.
Divana göre Coğrafi İşaretlerin AB’de tesciline ilişkin 1151/2012 sayılı düzenlemenin amacı; üreticileri geliştirdikleri üretim metodu ve kaliteden dolayı ödüllendirmek ve de tüketicilerin market raflarından aradıkları özellikte ürünleri aldıklarını garanti etmektir.
Bu karar AB’de üretilen ürünlere ilişkin menşe işareti korumasının AB sınırlarının dışını da kapsayacağı hususunu netleştirerek bu konuya berraklık getirmiş oldu.
ANDORRA: Coğrafi İsimlerin Marka Tescili
Algida Maraşlım Kararı Coğrafi Yer İsmi İçeren Markalar
Coğrafi Yer Adlarını İçeren Markalarda Karışıklık, Bolu Çikolatacısı
Yargıtay’ın Zara Balı Kararı Coğrafi İşaret Marka ilişkisi