Sınai Mülkiyet Kanunu m. 20
Karara itiraz
SMK MADDE 20- (1) Kurum tarafından bu Kitap kapsamında alınan kararlardan zarar
gören taraflar, kararlara karşı Kurum nezdinde itiraz edebilir.
(2) İtiraz, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde yazılı ve gerekçeli olarak Kuruma yapılır. İtiraz gerekçelerinin bu süre içinde sunulmaması hâlinde itiraz yapılmamış sayılır. İtirazın incelenmesi için itiraz süresi içinde ücretin ödenmesi ve aynı süre içinde ücretin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulması zorunludur. İtiraz süresinden sonra itiraz gerekçeleri değiştirilemez ve yeni gerekçeler eklenemez.
Markaların Korunması Hakkındaki KHK
ENSTİTÜ KARARLARINA İTİRAZ
İtiraz
Madde 47 – Enstitü kararlarına karşı itiraz edilebilir.
Sonuçlanmayan kararlarlailgili itiraz yapılabilmesi için, söz konusu kararaayrı itiraz yapılmasınaizin verilmelidir.
İtiraza yetkilikişiler
Madde 48 – Enstitü tarafından alınacak kararlardan zarar gören kişiler, kararlara karşı Enstitü nezdinde itiraz yapabilir. Alınan kararlarla ilgili işlemlere taraf diğer kişiler
doğrudan itiraz yetkisinesahiptir.
İtiraz şekli ve zamanı
Madde 49 – İtiraz, kararın bildiriminden sonraki ikiay içerisinde yazılı olarak Enstitüye yapılır. İtirazın değerlendirilmesi için, itiraz ücretinin itiraz sırasında ödenmesi gerekir.
Kararın bildiriminden sonraki iki ay içinde, itiraz konusunun gerekçeleri yazılı olarak verilir. Bu süre içinde gerekçelerin verilmemesi halinde itiraz yapılmamış sayılır.
Maddenin 1. fıkrasında Türk Patent kararlarından zarar görenlerin itiraz hakkı olduğu düzenlenmiştir.
Maddenin 2. fıkrasında ise itiraz süresi ve esasları düzenlenmiştir.
Maddenin 2. fıkrasında aynı zamanda, itiraz yapıldıktan sonra itiraz gerekçelerinin değiştirilemeyeceği hususu düzenlenmiştir.
Son olarak, itiraz gerekçelerinin itiraz yapıldıktan sonra değiştirilmesi mümkün olmasa da itiraz sonuçlanana kadar yeni bilgi ve belge sunulabilir.
YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ
E. 2000/226 K. 2000/1196 T. 10.2.2000
Türk Patent Enstitüsü tescil edilmiş bir marka statüsünü kazanmış olan markalar üzerinde yeniden inceleme yaparak o markanın hukukunu ihlal edecek şekilde karar alamaz. Dairemizin konuya ilişkin 3.6.1999 gün ve 1999/2118-4802 sayılı kararında da değildiği gibi; bu şekilde kesinleşmiş ve tescil yapılmış bir markanın her ne sebep olursa olsun mevcut yasal düzenlemeye göre, tescili yapan kuruluşça re’sen iptali ve terkinini mümkün olamaz. Nitekim doktrinde de bu görüş benimsenmiş bulunmaktadır. ( Bkz. Prof. Dr. Sabih Arkan, Marka Hukuku C.II, Ankara 1998 sh.166 vd ) Davalı TPE nin kendi kuruluşu ve uyguladığı 556 sayılı KHK nin yürürlüğünden çok önceki idari düzenleme tarzına dayanarak Danıştay’ın re’sen terkinine imkan tanıyan idari yargı çerçevesinde geçerli olabilecek olan ve o dahi idari dava açma süresi ile sınırlı olarak idareye kendiliğinden işbu iptal yetkisi tanıyan 20.2.1973 gün ve 1971/2335-1973/446 sayılı kararına dayanmış olması Enstitü’nün bu işlemine geçerlilik tanınması sonucunu doğurmaz.
SMK m. 19 Yayıma İtirazın İncelenmesi
Marka İtirazına Karşı Görüş Bildirme