Ara 5, 2023
194 Views

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 97. Maddesi Patent Başvrusunun Yayınlanması

Written by
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 97. Maddesi

Patent Başvurusunun yayımlanması ve Patent Başvurusunun Yayınlanmasının Etkileri

MADDE 97- (1) Başvuru veya varsa rüçhan tarihinden itibaren on sekiz aylık sürenin dolması veya bu süre dolmadan başvuru sahibinin erken yayım talebi üzerine, patent veya faydalı model başvurusu Bültende yayımlanır.
(2) Patent başvurusunun yayımlandığı tarihten itibaren üçüncü kişiler, patent başvurusuna konu olan buluşun patent verilebilirliğine ilişkin görüşlerini sunabilir. Ancak bu kişiler, bu aşamada Kurum nezdindeki işlemlere taraf olamaz.
(3) Birinci fıkrada belirtilen on sekiz aylık süre dolmadan önce patent verilmesi kararı verilmişse patent başvurusu ve patent birlikte yayımlanır.
(4) Bu Kanun hükümlerine göre patente sağlanan koruma, patent başvurusunun Bültende yayımlandığı tarihten itibaren, başvuru sahibine geçici olarak tanınır.
(5) Patent başvurusu sahibinin izni olmadan başvuru konusu buluşu kullanan kişi, patent başvurusu ve kapsamından haberdar edilmişse dördüncü fıkrada belirtilen koruma, başvurunun yayımlandığı tarihten önce de söz konusu olur.
(6) Patent başvurusuna konu olan buluş, mikroorganizmalarla ilgiliyse koruma mikroorganizmanın erişilebilir hâle gelmesinden itibaren başlar.
(7) Patent başvurusunun geri çekilmesi, geri çekilmiş sayılması veya reddedilmesi hâlinde yukarıdaki fıkralarda belirtilen sonuçlar doğmamış sayılır.
(8) Başvurunun yayımlanması ve üçüncü kişi görüşlerinin sunulmasına ilişkin usul ve
esaslar yönetmelikle belirlenir.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 97. Maddesi: Patentin Yayınlanması

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 97. maddesi, patent başvurusuna ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından incelenir ve değerlendirilir. TPMK, başvuruyu eksiksiz ve uygun bulursa, başvuruyu yayına alır. Başvuru yayına alındıktan sonra, SMK 97/2’ye göre; Patent başvurusunun yayımlandığı tarihten itibaren üçüncü kişiler, patent başvurusuna konu olan buluşun patent verilebilirliğine ilişkin görüşlerini sunabilir.

Patentin Yayınlanması Nedir?

Patentin yayınlanması, patent başvurusuna ilişkin bilgilerin, TPMK tarafından, kamuya açık olarak açıklanmasıdır. Patentin yayınlanması, başvurunun başvuru tarihinden itibaren on sekiz aylık sürenin dolmasından sonra veya başvuru sahibinin erken yayım talebi üzerine yapılabilir.

Patentin Yayınlanması Ne Zaman Yapılır?

Patentin yayınlanması, başvurunun başvuru tarihinden itibaren on sekiz aylık sürenin dolmasından sonra veya başvuru sahibinin erken yayım talebi üzerine yapılabilir.

Patentin Yayınlanmasındaki Amaçlar

Patentin yayınlanmasının aşağıdaki amaçlar doğrultusunda yapıldığı kabul edilmektedir:

  • Başvuru konusu buluşun patentlenebilirlik şartlarını taşıyıp taşımadığının değerlendirilmesi için üçüncü kişilere görüşlerini sunmak için fırsat vermek,
  • Başvuru sahibinin, başvurusuna ilişkin itirazlardan haberdar olmasını sağlamak,
  • Başvuru konusu buluşun kamuya duyurulmasını sağlamak.

Avrupa Birliği Mevzuatında Patentin Yayınlanması

EPO Madde 93

Avrupa patent başvurusunun yayınlanması

  1. Avrupa Patent Ofisi, Avrupa patent başvurusunu mümkün olan en kısa sürede yayınlar:

(a) Başvuru tarihinden veya rüçhan talep edilmişse rüçhan tarihinden itibaren on sekiz aylık sürenin bitiminden sonra veya

(b) başvuru sahibinin talebi üzerine, bu sürenin bitiminden önce.

(2) Patent verme kararının yukarıda belirtilen sürenin sona ermesinden önce yürürlüğe girmesi durumunda, Avrupa patent başvurusu, Avrupa patentinin spesifikasyonuyla aynı anda yayınlanır.

Sonuç:

Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 97, patent başvurularının yayınlanması sürecini düzenleyerek, inovatif çalışmaların kamuoyuyla paylaşılmasını sağlar. Yayınlanan patentler, hem bilimsel ve teknolojik gelişmeleri destekler hem de ticari fırsatların kapılarını açar. Bu süreç, hem başvuru sahiplerine hem de genel kamuoyuna büyük bir değer katmaktadır.


Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 90. Maddesi Patent Başvurusu

Patent Başvurusu

https://patent.bingol.edu.tr/media/10226/patent.pdf

Article Categories:
SMK

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir