Eki 21, 2024
211 Görüntüleme
İngiltere’de Kurduğunuz Şirketle Kendinize Oturum Alma için yorumlar kapalı

İngiltere’de Kurduğunuz Şirketle Kendinize Oturum Alma

Yazan

İngiltere’de Şirket Kurarak Vize ve Oturum Alma Yolu: Self-Sponsorship

İngiltere’de yaşamak ve çalışmak isteyenler için son dönemde ortaya çıkan bir yöntem, “self-sponsorship” (kendine sponsor olma) sistemi oldu. Bu yöntem, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın rehberinde bulunmasa da özellikle Türkiye gibi ülkelerden gelen girişimciler için büyük bir fırsat sunuyor.

Self-Sponsorship Nedir?

Self-sponsorship, İngiltere’de ticaret siciline kayıtlı bir şirket kurarak, bu şirket aracılığıyla kendinizi çalışan olarak gösterme yöntemidir. Girişimciler, İngiltere’de oturumu olan birini şirket yönetiminde görevlendirip, İngiltere’deki eleman alım lisansı alabilir ve ardından kendilerini bu şirkette çalışıyor olarak gösterebilirler. Bu sayede İngiltere’de oturma ve çalışma vizesine hak kazanırlar.

Hangi İşler Self-Sponsorship İçin Uygundur?

İngiltere’de şirket kurarak oturum alma pek çok sektörde iş kurmak isteyen girişimcilere açıktır. İnşaat, elektrik, tesisat, ulaştırma, imalat, sağlık, eticaret hizmetleri ve bilgi işlem gibi birçok farklı alanda şirket kurup işletmeye dönüştürülebilecek işler, self-sponsorship yöntemi için uygundur. Önemli olan, şirketin yasal olarak kurulmuş ve faaliyete geçmiş olmasıdır.

Şirket Kurma ve Gerekli Sermaye

Self-sponsorship yönteminde genellikle 10-15.000 sterlinlik bir sermaye yeterlidir. Bu sermaye ile İngiltere’de şirket kurmak mümkündür. Harcama mecburiyeti olmaksızın, İngiltere’de şirketin kurulmasının ardından, sponsor lisansı alınabilir. Daha sonra kendinizi şirket çalışanı olarak göstererek oturum ve çalışma vizesi çıkartılabilir.

Dil Şartı ve Vize Ücreti

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın kılavuzuna göre, vize başvurusu için 625 sterlinlik bir ücret ödenmesi gerekiyor. Ayrıca başvuru sahiplerinin basit seviyede İngilizce bilgisi olan B1 dil sertifikasına sahip olmaları isteniyor.

Aileyi Getirme Hakkı

Self-sponsorship yöntemiyle İngiltere’ye gelen girişimciler, eşlerini ve çocuklarını da yanlarında getirme hakkına sahipler. Eş ve çocuklar, İngiltere’de oturma izni elde eder ve İngiltere vatandaşları ile benzer haklardan yararlanabilirler. Eş, dilediği işte çalışma hakkına sahip olurken çocuklar ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Sağlık hizmetlerinden faydalanmak için kişi başı yıllık 624 sterlinlik bir ücret ödenmesi gerekmektedir.

Self-Sponsorship Dışındaki Alternatifler: Scale-Up ve Skilled Worker Vizeleri

Self-sponsorship dışında İngiltere’de iş bulup oturum almak isteyenler için iki önemli vize türü daha bulunuyor: “Scale-Up” ve “Skilled Worker” vizeleri. Bu vizeler, kişinin İngiltere’den en az 6 aylık bir iş bulması esasına dayanıyor.

  • Scale-Up Vizesi: Şirketin yıllık yüzde 20 büyüme yakalamış olması ve en az 10 çalışana ulaşmış olması gerekiyor. Böyle bir işyerinden en az 6 aylık iş teklifi alan kişiler bu vizeye başvurabiliyor.
  • Skilled Worker Vizesi: Kişinin, kendine yıllık minimum 25 bin 600 sterlin ödeyeceğini garanti eden bir sponsor firma bulması gerekiyor. Bu vize, Tier 2 (Genel) çalışma vizesinin yerini almış olup, sponsor kodu ve B1 dil sertifikasıyla başvuru yapılabilir.

Sürekli Oturum ve Vatandaşlık İmkanı

Self-sponsorship, Scale-Up ve Skilled Worker vizeleriyle İngiltere’ye gelen kişiler, 5 yıl boyunca İngiltere’de çalışıp oturumlarını uzatabilir ve 6. yılda vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

Sonuç

İngiltere’de şirket kurarak oturum almak isteyenler için self-sponsorship yöntemi, büyük bir fırsat sunuyor. Girişimciler, İngiltere’de bir şirket kurarak kendilerine çalışma vizesi alabilir, ailelerini yanlarına getirebilir ve 5 yıl sonunda kalıcı oturum başvurusu yapabilirler. Alternatif olarak, Scale-Up ve Skilled Worker vizeleri de geniş meslek grupları için İngiltere’de çalışma ve oturum imkanı sunuyor.

#ingilteredeşirketkurarakoturumalma #ingilteredeşirketkurarakvizealma #selfsponsorship


İngiltere Self Sponsorship Vizesi

İngiltere Selfsponsorship Vizesi Sıkça Sorulan Sorular


Hukuk büromuz, Türkiye’de İstanbul ve Ankara, İngiltere’de ise Londra merkezli ofisleri ile müvekkillerine ticaretin, iş hayatının ve devletle ilgili tüm yasal süreçlerin merkezi noktasında hizmet sunmaktadır. Ticaret hukuku ve fikri mülkiyet hukuku gibi uzmanlık alanlarımızda, Türkiye’nin önde gelen şehirlerinde çözüm odaklı destek verirken, İngiltere’de yatırım yapmak isteyen bireyler ve kurumlar için şirket kuruluşu, vize başvuruları, bireysel ve kurumsal göçmenlik işlemleri alanlarında etkin çözümler sunuyoruz. Uluslararası ticaret hukuku, fikri mülkiyet hukuku ve uluslararası vergi hukuku gibi yüksek bilgi birikimi gerektiren alanlarda uzmanlaşmış olan hukuk büromuz, müvekkillerine uzun vadeli stratejik çözümler sunmak amacıyla global iş yapış biçimlerini ve yerel mevzuatları etkin bir şekilde birleştirir. Her müvekkilimize özel olarak geliştirdiğimiz yaklaşımla, onların hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak esnek ve pratik çözümler üretmeyi taahhüt ediyoruz.

Yoruma Kapalı